петък, 28 октомври 2016 г.

НА КАКВО СЕ ДЪЛЖАТ И ОПАСНИ ЛИ СА ПИГМЕНТАЦИИТЕ?





С този въпрос се обърнахме към Д-р Нора Буеши, дерматолог и гост – специалист в бюти център SKIN CHOICE. 

Като специалист в дерматологията Д-р Нора Буеши сматя, че най-големите кожни опасения за хората са как да се справят с появата на бръчки. Но след проведената анкета, сред  аудиторията й от пациенти, се оказва, че челно място заема проблемът с пигментациите и липсата на подход за дълготрайното им отстраняване.
За повечето жени идеалният тен е равномерният. За жалост при много от тях над 40- годишна възраст, а вече и при по-младите, проблемите с пигментациите се срещат все по-често и засягат повече зони.
Истината е, че хиперпигментациите са доста упорити и за дерматолозите това определено е едно от най-сериозните предизвикателства.
Появата на пигментни петна се дължи на редица причини - външни и вътрешни фактори.
Меланинът е пигмент, синтезиран от специални клетки в кожата, който определя нейния цвят. Когато настъпи нарушение в правилното възпроизвеждане на тези клетки, по една или друга причина, това води до нарушение в неговата продукция, което от своя страна причинява дисхоромиите по кожата (тя изглежда по-тъмна или по-светла от обичайното). В следствие на това нарушение може да се появят хиперпигментации, под формата на кафяви петна.
Причините за тези появи може да са многобройни!
Повишението на нивата на меланина най-често се дължи на травми (след лазерно лечение), слънчево изгаряне и хормонални промени в организма - следствие на бременност (мелазма), болест на Адисон, след възпалителни процеси. Много лекарства като антибиотици, хормонални препарати и други, също могат да са отговорни за появата им.
Хиперпигментациите могат да засегнат всеки и да се появят върху всяка част на тялото (лице, ръце, шия и деколте). Това състояние е по-разпространено сред хората от средиземноморския тип.
Примери за хиперпигментации:

  • Ephelides (Лунички) – появяват се в детска възраст, при излагане на слънце, особенно при хора със светла кожа.  
  • Пигментации, предизвикани от бременността -  „Мелазма“, известна още като “ Маска на бременността”. Дължи се на хормонални промени, вследствие на бременността и се характеризира с пигментирани петна, с неясни очертания, най-често по лицето (с изключение на зоната около очите). 
  • Lentigо solaris (т.е., Слънчеви петна) – появяват се след слънчево изгаряне, в областта на лицето, деколтето, горната част на гърба и ръцете. Цветът им варира от бледожълт до кафяв. 
  • Lentigo senilis (Старчески петна) – най-често се появяват по откритите части на тялото, с особен афинитет към лице и ръце, а също при хора над 40-годишна възраст. Представляват явен признак на кожно стареене. Обикновено, веднъж появили се, остават с години. При последващо слънчево излагане репигментират, т.е. пигментират отново. 
  • Белези от акне (Следвъзпалителна хиперпигментация) – появява се, когато кожата заздравява след травма или възпаление. Често се наблюдава при лица, страдащи от акне. Може да бъде причинена и от козметични процедури като химичен пилинг, дермоабразио, лазерни терапии и др.

Напомняме Ви, че Д-р Нора Буеши ще консултира клиенти и ще извършва процедури в Бюти център SKIN CHOICE  два пъти месечно. За предварителни записвания и въпроси - 087 708 0177 или на място на адрес Варна, ул. „Братя Шкорпил“ 26 А.

Източник: http://bueshiderm.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар