сряда, 10 август 2016 г.

ТАЙНИТЕ НА КЛЕОПАТРА

ТАЙНИТЕ НА КЛЕОПАТРА

Какво всъщност превръща една жена в привлекателна дама, изящна и ослепителна, обръщаща жадни погледи към себе си? Елегантен силует? Уверен поглед или сексапилна походка? Може би нежна кожа, създаваща усещане за младост, и гъсти коси, подредени в интересна прическа?

Всяка жена, грижеща се за здравето и външния си вид, има свои тайни и ритуали за красота. А стане  ли дума за това, едно име изниква в съзнанието на хора от всички посоки и поколения. Вдъхновяващи са историческите сведения за красотата на Клeопатра, за нейните козметични трикове и вълшебства, превърнали я във вечен идеал за жената – изкусителка.

Всеизвестна е млечната вана на Клеопатра с мед, но е любопитно, че за нея тя използвала магарешко мляко, смятано за най-близко като консистенция и вкус до млякото на кърмеща майка. Понякога древната съблазнителка добавяла към ваната си и сол от Мъртво море – десет пъти по-солено от океана. Тя има възродяващ ефект и лечебни свойства, способни да лекуват множество кожни и други здравословни проблеми. Използвала се и като ексфолиант за втриване в кожата на лицето и тялото.

Клеопатра, а и много други жени в Египет, подчертавали красотата на очите и устните си. Върху клепачите си нанасяли смес от серпентина (зелен минерал) и вода, а червило изобретявали от животинска мас и червена охра.

Въпреки че перуките били широко разпространени, и жени, и мъже полагали грижа за косите си. Втривали смола от различни дървета в скалпа си, като се вярвало, че тази практика стимулира  растежа на косъма. А в черните си, пищни коси владетелката Клеопатра поставяла скъпоценни камъни и други орнаменти.

Съвременните  разкрасяващи процедури са все по-иновативни и вълнуващи. Не може да се отрече, обаче, че немалка част от тях черпят вдъхновение от древни практики, от мъдростта на отдавна съществували човешки цивилизации. И така както легендарната Клеопатра е осъзнавала облагородяващите свойства на природни дарове като мляко, мед, сол, зехтин, така и днес това са основни съставки на ефективни козметични продукти, грижещи се за кожата, косата, ноктите.

Нека обаче кажем, че освен с физическата си красота, египетската царица омайвала Цезар, Марк Антоний и много други мъже с интелект, стратегическо мислене, непогрешима женска интуитивност, способност да се променя и изненадва.


И все пак, човешкото съзнание възприема най-първо външността, излъчването. Затова жените притежават палитра от магически умения да трансформират себе си в неземно прекрасни същества – магнит за погледа и въображението. С грижа за лицето и тялото. И дълги часове в млечни вани, плодови ухания и... съзерцание в огледала. Нима не си струва?

Няма коментари:

Публикуване на коментар