четвъртък, 23 юни 2016 г.

ЗАЩО Е ВАЖНО ДА ИЗПОЛЗВАМЕ СЛЪНЦЕЗАЩИТНИ ПРОДУКТИ?


Жадуваме за слънцето, което ни дарява с топлина, светлина и добро настроение. Но е важно да знаем също, че лъчите му могат да бъдат виновник за редица проблеми – от дребни неразположения до сериозни заболявания.
Ето няколко неща, свързани със здравето на нашата кожа, които са много важни, за да бъде слънцето наш приятел, а не наш враг!
Продължителното излагане на ултравиолетови лъчи без предпазни мерки не е свързано само с изгаряне и породения от това дискомфорт. Като цяло ултравиолетовата светлина ускорява ефектите на стареене и повишава риска за кожни заболявания. Нещо повече – дерматолозите считат, че вредата от ултравиолетовите лъчи върху кожата може да не е очевидна в по-млада възраст, но тя със сигурност се проявява по-късно в живота.
С течение на времето, слънчевата светлина уврежда влакна в кожата, наречени еластин. При този процес кожата започва да се свива, опъва, губи еластичността си. Резултатите са видими като появяващи се линии, фини и груби бръчки, пигментация, лунички, разширяване на подкожни малки кръвоносни съдове. При това изброените до тук са само „леката част“ от проблемите, които всъщност може да са много по-кардинални и да касаят кожни лезии, тумори и т.н.
Два са основните неща, които сме длъжни да направим за себе си, за да избегнем вредното слънчево влияние. На първо място, това е физическата защита – чадър, дреха с дълъг ръкав, шапка - те са задължителни оръжия срещу лошите лъчи. Другият голям щит е свързан със слънцезащитните козметични продукти.
А ЕТО И НЯКОЛКО ВАЖНИ УСЛОВИЯ, ЗА ДА МОЖЕ ЗАЩИТНИТЕ НИ СРЕДСТВА ДА БЪДАТ ЕФЕКТИВНИ!

Много важен е изборът на слънцезащитен фактор SPF (Sun Protection Factor). Слънцезащитният фактор е мярка, която показва до каква степен съответен продукт ни предпазва от слънчевите лъчи. Ето защо е вероятно да предположим, че по-високият фактор предполага по-добра защита, но всъщност разликата между по-високия и по-ниския фактор не е много голяма. Например, лекарите дерматолози твърдят, че разликата в ефективността между слънцезащитния фактор 30 и 15 е само 1.2%. Това, което всъщност е различно, е количеството крем, който нанасяте върху кожата, и времето, когато сте се намазали, твърдят специалистите.
Слънцезащитни продукти не се използват само за горещите летни дни. Вредните ултравиолетови лъчи на слънцето се предават на повърхността на земята, дори когато слънцето е слабо. Така че в летните дни (а и не само), щом сме на открито, слънчезащитните продукти са просто задължителни.
Дерматолозите съветват да нанасяте обилно количество слънцезащитен продукт върху всички открити части на тялото най-малко 15 минути преди да излезете на слънце. А ако сте в страна, където времето е много горещо и се потите повече, трябва да се мажете повторно на всеки два часа.
Отделете време и внимание на всяка част от тялото си. Местата, които хората най-често забравят да предпазят със слънцезащитен продукт, са краката и пръстите – включително стъпалото, мишниците, задната част на врата, ушите, клепачите, и горната част на ръцете от вътрешната страна, казват специалистите и съветват да слагаме слънцезащитен крем навсякъде. Устните също са уязвими пред ултравиолетовите лъчи. Ето защо е много важно да нанасяте защитен продукт и върху тях. Но не използвайте същите продукти, които ползвате за тялото си, а балсам за устни със слънцезащитен фактор – той ще се задържи върху устните ви за доста по-дълго време. Хубаво е да го нанасяте по-често, отколкото продуктите за останалата част от тялото ви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар