сряда, 23 ноември 2016 г.

Ноктопластиката – вчера, днес и утре

Днес ноктопластиката е неразделна част от визията на модерната жена. Но истината е, че историята на тази удивителна техника се крие далеч в миналото.

Още в Древен Египет използвали своеобразна боя за нокти, което било признак за добре поддържан вид на ръцете и, съответно, висок статус и престиж.  В Китай се приемало, че светли мисли спохождат само хората с дълги нокти. В Средновековието властвала точно обратната идея – считало се, че дългите нокти са емблема на вещиците и вампирите.


 В по-ново време ноктите се разкрасявали чрез полиране, а в началото на 30-те се появил първият цвят за нокти в класическия червен цвят.

Името на Марлене Дитрих определено има място в историята на ноктопластиката. През 20-30-те години на миналия век  кинозвездата използва заострени нокти от картон, като се счита, че това категорично дава тласък на съвременната ноктопластика.

Истинско развитие на ноктопластиката настъпва в средата на 50-те години на XX век, след изобретяването на изкуствените нокти от зъболекаря Фред Слек. По време на работа той наранява сериозно нокътя си, но се справя с проблема. Взема малко парченце от дебело фолио, изработва нокътна плочка и я покрива с  материал за пломби. Оформя с пила и изгражда нокът, наподобяващ естествения.


Дълго време след този случай  за ноктопластика и укрепване на ноктите се използва стоматологичният материал акрил. Но постепенно се оказва, че той е много твърд, труден за обработка и оказва влияние върху естествения нокът. Оттогава акрилът, използван в ноктопластиката, претърпява множество промени и в момента на пазара има продукти, които се отличават с гъвкавост, сила, лесна обработка и не на последно място безболезнено сваляне. Истината е, че и в тази сфера технологиите казват своята решаваща дума и днес има електрически пили, които със своите 35 000 оборота в минута отнемат само за секунди гел лака, без да се изпитва дискомфорт, като нокътят остава здрав и гладък.





 Факт е, че се очаква специалистите по нейл-арт и нейл-дизайн да стават все по-смели, а ние да се радваме на фантастични визии на нокти. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар