сряда, 1 март 2017 г.

ДА НЕ ЗАБРАВЯ ПРЕЗ МАРТ ...

По женски капризен, непредсказуем, примамлив – такъв е първият пролетен месец. Все още потреперваме от студ – от време на време, но и открадваме първите топлещи слънчеви лъчи – от време на време. 

В променливия март има обаче и непроменливи стойности. Например – няколко хубави задължителни неща, които със сигурност ще ни донесат добро настроение и самочувствие. Точно тях не трябва да забравяме да свършим.

Пролетна подготовка на кожата


Време е да подготвим кожата си за пролетта. Рязкото излагане на лицето на слънце крие риск от обриви, петна, пигментация. Затова е добре на първо място да проверим дали козметичните продукти, които ползваме имат слънцезащитна функция. Добре е да помислим кои са козметичните процедури и терапии, които задължително да осигурим за кожата си, за новия сезон. Освен това, можем няколко пъти седмично да измиваме лицето си с отвара от лайка, липа, жълт кантарион. Много добре срещу петна действа лимоновия сок, който разтворен с вода също може да използваме да обтриваме лицето през няколко дни.Прoлетни ритуали

Вече сме закичили с мартеници себе си, близки и познати. Сега обаче настъпва моментът да се огледаме за първите признаци на настъпващата пролет. Една среща с първите завърнали се прелетни птици или с цъфнало дръвче в парка трябва да е знак, за да свалим мартеничките, да си пожелаем здраве и късмет. Няма ли да ни бъде приятно, ако завържем мартениците си на красиво цъфнало дръвче по някой любим маршрут за разходка. После при всяко ново идване ще търсим с поглед нашето местенце и ще си създадем ритуал, свързан с един истински приятен момент.


След зимата - на кантара


Трябва да съберем смелост и след зимния застой да се качим на кантара. Нека отчетем показанията на стрелката и да си поставим цели – да решим какво да направим, за да влезем в малко по-добра форма. Идеално би било да вземем мерки в две направления – леки промени в хранителния режим и повече двигателна активност. Първият пролетен месец дава редица възможности в тази посока. Нека да си кажем си, че това не е някакво наказание, а кратък период за изпитание на волята. Освен това, в сферата на козметиката и естетиката вече има технологии, които наистина правят чудеса с тялото ни. Можем да се информираме и да започнем серия от процедури, свързани с редуциране на теглото и намаляване на обиколките. Ако свършим това през март, в началото на май наистина ще можем да се поздравим с по-добра форма и готовност да свалим тежките дрехи и да показваме все повече от една красива фигура.


Дни за пости


Като продължение на горното предложение, не забравяйте, че в момента е време за пости. Никак не е случайно, че след тежките зимни храни и застой за организма, човешката мъдрост е определила началото на пролетта като време за пречистване на тялото. Ясно е, че не всеки има желание и възможност да се подлага на подобни ограничения. В много случаи дългият пост дори не е препоръчителен. Но да определим по два-три дни в седмицата без месо е почти задължително. Организмът ни наистина се нуждае от пренастройка, а това означава първо пречистване. 

Мерки срещу пролетна умора


Много важно е да вземем мерки срещу наближаващата пролетна умора. Ако не се заредим с достатъчно витамини и минерали сега, в началото на април осезаемо ще почувстваме отпадналост и липса на тонус и мотивация, независимо от напичащото все по-силно слънце. Най-важен е витамин С, но ни е необходим запас и от всички останали важни за здравето ни съставки. Мед, лимон и ябълки са най-сигурните средства, за да поддържаме имунната си система. Към това трябва да прибавим и възможността за свежи цитрусови сокове, тъй като сега цените на тези плодове са повече от достъпни. Изброените неща трябва да се схващат като задължително допълнение към основното хранене, което също да е съобразено с необходимостта в организма ни да постъпят повече полезни вещества.

Настроение вкъщи


Домът ни също се нуждае от живителна струя. Пролетни цветя, тревни стръкове в саксийка, свежи декоративни елементи, разноцветни възглавнички – можем да пуснем пролетта да нахлуе вкъщи по толкова много начини! 
Така дори и в мрачните мартенски дни ще ни топли мисълта, че е неизбежно зимата да си отиде и ако трябва да чакаме, за да се втурнем навън, остава съвсем, съвсем малко. 

Първо кафе на открито


Нека не забравяме и през март да потърсим удоволствията, които ни предлага животът. След първомартенските вълнения, патриотичните пориви около националния празник и осмомартенската еуфория, има какво още да си подарим. Например, след досадата и ограниченията на зимата, едно хубаво пролетно кафе на открито. Може би по случай астрономическата Първа пролет или пък просто така, без повод. За да се порадваме, че слънцето ни гали, че хората щъкат около нас, че природата се събужда. А заедно с всичко това се възраждат очакванията и мечтите ни. Отново.Няма коментари:

Публикуване на коментар